Napelemek vonzásában – a számológéptől az autókig

Egy folyamatosan változó, pörgő világban élünk, ahol egyik napról a másikra nehéz a technológia fejlődésével lépést tartani. Ez kihat a mindennapi használati tárgyainkra, mobiltelefonjainkra, háztartási készülékeinkre, és természetesen autónkra és is. Ezen belül pedig határ a csillagos ég – a legmodernebb hangszórókkal és beépített hangrendszerekkel találkozhatunk, ha szétnézünk egy autókereskedésben. Mire sikerül összespórolni az első saját autónkra, már ki is jön egy újabb változat – modernebb, gyorsabb, működése halkabb, amely nagyobb teret enged a zene élvezetének utazás közben.

A múltkoriban szembe találtam magam egy cikkel, amely a jövő autóiról adott részletes leírást – elektromos autók, hibrid meghajtású motorok, napelemmel működő autók. Napelemmel működő autók? Ez igazán felkeltette az érdeklődésem. Az autótulajdonosok biztos ismerik a nyári autós utazások fő dilemmáját: hogyan parkoljak úgy, hogy a kocsi árnyékban maradjon a nap legnagyobb részében, hiszen ki ne utálná azt az érzést, amikor a kocsihoz visszatérve kész szauna fogad, a kormányhoz alig lehet hozzáérni, úgy felforrósodott és levegőt sem kapunk. Arról nem is beszélve, hogy az autónak sem tesz jót – többek között a hangfalnak sem. Amennyire csak tudjuk, kerüljük a napot, amikor az autónkról van szó, aztán egyszer csak megjelenik a színen egy olyan újdonság, amely nem csak, hogy azt keresi, de a napnak köszönhetően működik. A nap és semmi más nem szükséges ahhoz, hogy ez a kis járgány minden probléma nélkül működjön. Az autó tetején található panelek összegyűjtik a nap sugarait és így szolgáltatnak energiát a jármű működéséhez. Hát nem csodálatos? Nincs több légszennyezés, kipufogógáz, és nem utolsó sorban, benzinköltség!

Lázas kutatómunkába kezdtem a témát illetően és lelkesedésem addig nem csillapodott még mindent meg nem tudtam a témáról, és ehhez szerencsémre nem is kellett messzire mennem – egész pontosan a nagyszüleim házáig az egyik hosszú hétvégén. Szokás szerint a lehető legmagasabbra kapcsolva élveztem a zenét utazás közben, és alig vártam, hogy odaérjek, mert már régen láttam őket. Egy egészen kicsi szabolcsi falúban élnek, több, mint 3 órára a fővárostól, így csak ritkán engedi az időm, hogy leutazzam hozzájuk. A velük töltött délután alatt többek között megemlítettem a pár nappal azelőtt olvasott cikket is és kíváncsian vártam a ledöbbent arcokat, hiszen az én drága nagyszüleim a hagyományok kedvelői, nem követik a technológiai változásokat és nem is érdeklik őket. Ehelyett azonban legnagyobb megdöbbenésemre a szemben lévő házra mutatott a nagymamám és így szólt: „Persze, a Juciék is felszereltettek egy ilyet a háztetőre!”. Juci néni nagymamám szomszédja 30 éve, és mint kiderült, pár éve úgy döntött a család, felszereltetnek egy napelemes rendszert a háztetőre, aminek köszönhetően kevesebb a villanyszámlájuk. Azt is elmesélték, hogy egy napelem ár szempontjából bár nem alacsony, de ami most drágának tűnik, hosszú távon nyereségbe fordul át. Amint kiderült, a nagyszüleim szomszédja által választott cég pillanatok alatt és rendkívül készségesen állt a szolgálatukra. A szerelés sem igényelt különösebb átalakításokat és azóta is hiba nélkül működik. Ők csupán annyit vesznek észre, hogy kevesebbet költenek, így több pénz marad a családnak például utazni vagy új autót vásárolni – ami akár ezek után már szintén napelemes is lehet. A napelemmel működő egész kicsi számológépektől eljutottunk az autókig, az autóktól pedig egészen odáig, hogy napelemmel akár az egész házunk is működhet. A jövő tehát láthatóan e felé tendál, és hogy mi lesz a következő lépés, abba már bele sem merek gondolni. Ahogy a legutóbbi cikkemben is írtam, az autó felelősséggel is jár. Az üzemanyag illetve az energia felhasználás úgy gondolom, egy még komolyabb és nagyobb jelentőséggel bíró kérdés, amellyel minden autót vezetőnek szembe kell nézni és el kell gondolkodni, hogy mit tehetünk – akár gazdasági, akár környezeti szempontból nézzük. Bár a jelenlegi autómmal rendkívül meg vagyok elégedve, a jövőben, ha lehetőségem nyílik rá, biztosan fontolóra veszem a környezetvédelem szempontjából kímélőbb modelleket is, főként, hogy egyre elérhetőbb áron szerezhetőek már be bizonyos márkák. Mostanság elgondolkoztam már azon is, hogy a házvásárlás és családalapítás kérdése sem tűnik olyan messzinek, és a Juci nénivel tett beszélgetés során rádöbbentem mennyire sokat tud számítani minden egyes döntés egy háztartás életével kapcsolatban, és mennyit tud számítani a család jövőjét illetően például egy napelemes rendszer beépítése.