Ne hagyd az utolsó percre, cselekedj, míg nem késő!

Évek óta csellózom. Jobban mondva gyerekkorom óta. A szüleim zeneiskolába írattak, mivel az óvónő felvilágosította őket, hogy nagyon jó zenei hallással rendelkezem és érdemes lenne ezt kamatoztatni. Eleinte zongorázni tanítottak minket az iskolában, majd lehetőségünk nyílt más hangszereken is megtanulni játszani. Sokan voltak közülünk, akik már eleve úgy kezdték az iskolát, hogy valamennyire tudtak egy-egy hangszeren játszani. Ezt akkoriban nehezen viseltem el, szerettem volna én lenni a legjobb. Ebből adódóan rengeteget gyakoroltam. Főleg az után, hogy elkezdtem megtanulni csellón játszani.

Mindig mindenki azt mondogatta nekem, hogy gyakorlat teszi a mestert. De azt senki nem mondta, hogy a gyakorlást nem szabad túlzásba vinni.

Nemrégiben tudatta velem az orvosom, hogy súlyos porckopásom van, és emiatt abba kell hagynom a zenélést. Teljesen bele voltam betegedve. Hogy mondhatott nekem ilyet? Hiszen a zene az életem. Beszéltem több orvossal is, akik azt tanácsolták, hogy rendszeres porcerősítő szedésével és kevesebb gyakorlással folytathatom a zenélést, de fontos, hogy ne terheljem meg magam, mert az nem csak a zenei karrieremnek nem fog jót tenni, hanem az életemnek sem.

Azóta rendszeresen szedem a porcerősítő tablettákat, és elmondhatom magamról, hogy jól vagyok. Eleinte nehezen álltam meg, hogy ne gyakoroljak annyit, mint amennyihez hozzá voltam szokva, de a testem mindig jelezte, hogy állj! Valójában ezt sokszor éreztem korábban is, de figyelmen kívül hagytam. Hát nem kellett volna. Ugyanakkor tanultam a dologból.

A lányom is ugyanabba az iskolába jár, ahova én jártam gyerekként. Ő a gitárt választotta hangszeréül. Nagyon ügyes, büszke is vagyok rá. Azonban oda figyelek rá, hogy nehogy oda jusson ahova én. Jó hír az, hogy porcerősítőt megelőzésként is lehet szedni. Így minden nap neki is kiteszek egy szem tablettát az asztalra. Lassan már napi rutinunkká vált. Ez egyáltalán nem zavar engem, hiszen az egészség mindennél fontosabb.

Minden egyes alkalommal csodás élményt nyújt, amikor együtt zenélhetek a lányommal. Nagyon tehetséges, szerintem sokkal többre fogja majd vinni, mint én. De ennek a szülő csakis örülhet. Egészséges és erős porcokkal úgy érzem ügyesen fog boldogulni a világban.