Én egy rossz példa vagyok, de tanultam belőle. Tanulj te is!

Soha nem gondoltam bele, hogy zenemániásként oda kellene figyelnem bármire is, ami az egészségemhez tartozik. Azt sejtettem, hogy a fülemnek nem tesz jót, hogy hangosan bömböltetem a zenét a legmenőbb hangfalaimból, de soha nem gondoltam, hogy egyszer csak, hónapokra megfoszt a fogfájásom a zenehallgatástól. Azt nem tudom pontosan elmagyarázni, legalábbis szakszavakkal, hogy mi történt bennem, de azért ne feledkezzünk meg róla, hogy a fül orr gégész azért kezeli ezeket a szerveinket közösen, mert kapcsolódnak egymáshoz. Tehát kapcsolódik valahogy a fog is a dologhoz, szerintem. Vagy lehet, hogy csak a fájdalom sugárzott túlságosan? Buta vagyok én ehhez, de azért szívesen elmondom, hogy tanuljatok a történetemből.

implantátumMinden esetre, az volt, hogy annyira elhanyagoltam a hátsó fogaimat (vagyis inkább az összest), amelyek közül több is lyukas volt, hogy teljesen begyulladt két hátsó. Napokig szedtem a fájdalomcsillapítót, de semmi sem történt. Aztán, egyik pillanatról a másikra a fülem is elkezdett sajogni. Na, ettől már beijedtem, mert képtelen voltam zenét hallgatni. Amíg csak a fogam fájt, hiába is kínzott az érzés, azért még ott volt számomra a zene, ami mindig erőt ad. De onnantól, hogy a fülem is fájt, minden elveszett.

Némi unszolásra rávettem magamat, hogy foglaljak időpontot egy budapesti fogászaton, ahova végül is több napos szenvedés után jutottam el. Az orvosnő nagyon kedves volt, de amikor kinyitottam a számat, láttam az arcán, hogy nem hiszi el, hogy ennyire el tudtam hanyagolni magamat. Összehúzott szemöldökkel kezdte mesélni, hogy mi most a teendő. Először is megvizsgálta a foggyökereket, hogy lássa, hogy lehet-e kezelni őket. Mint kiderült, sajnos nem. Annyira ramaty állapotban voltak, hogy a foghúzást ajánlotta, majd az implantátum beültetését. Eléggé meg voltam rémülve és alig vártam, hogy zenét hallgathassak, szóval bele mentem bármibe, csak jó legyen. Előtte persze a lelkemre kötötte, hogyha azt akarom, hogy tartson majd az implantátum, akkor vigyáznom kell a szájhigiéniámra és naponta háromszor fogat kell mosnom, meg talán az sem árt, ha kevesebbet cukorkázom. Megtettem ígéretemet és még akkor, gyorsan kihúzta a két rossz fogamat. Még a beadott érzéstelenítő ellenére is fájt a húzás, de tudtam, hogy ez most azért van így, mert én nem bántam jól a fogaimmal. Antibiotikumot írt fel nekem, meg fájdalomcsillapítót és megegyeztünk, hogy két hét után vissza jövök, hogy lássa, hogy mi a helyzet és mikor ejthetjük meg az implantátum behelyezését.

Még napokig fájt a fogaimnak a helye, azt hiszem picit gennyes is volt. De lassan egyre jobb lett és a fülfájásom is elmúlt. Újra hallgathattam zenét, bömböltethettem a kedvenc számaimat. El ne felejtsem mondani, hogy már a foghúzás másnapján elmentem és vettem magamnak egy fogkefét meg fogkrémet. Arra kellett ráébrednem, hogy azóta nem volt a tulajdonomban ez a két eszköz, amióta nem a szüleimmel lakom. Elkezdtem minden este mosni a fogaimat. Eleinte csak ez ment, mert nem mertem nagyon kapálózni a számban a sebek miatt. Aztán egy hét múlva beiktattam a reggeli mosást is az esti mellé. Aztán két hét múlva vissza mentem a fogorvoshoz. Mint kiderült, még van egy lyukas fogam, de az még nincs ilyen rémes állapotban, szóval azt elég csak betömni. De a tömést mindenképp el kell intézni még az implantátum behelyezése előtt, mert minden szájhigiéniai gondot meg kell oldani. Szerencsére volt annyi ideje akkor, hogy meg is ejtettük a fogtömést, és ismét két hétre rá programálltak az implantátumok behelyezésére. Mondtam, hogy annyira nem sürgős, főleg, hogy most már minden nap kétszer fogat mosom, és próbálok meglépni a harmadik alkalmat is, de felvilágosítottak, hogy jelen esetben azért fontos, hogy minél hamarabb pótolva legyen a két őrlő fog, mert most csak egyik oldalon tudok enni, ami tönkre teheti az álkapcsomat, ami ha elkezd fájni, szintén kisugározhat a fülemre. Jó, lehet, hogy ezzel a füles dologgal csak rám ijeszteni akartak, mert meséltem nekik, hogy mennyire szeretek zenét hallgatni, de anélkül is felfogtam, hogy nem akarom, hogy az álkapcsomnak bármilyen baja is legyen.

Fura érzés volt egyébként, hogy négy hétig tényleg csak egy oldalon tudtam rágni. Simán el tudom képzelni, hogy ez gondot okozhat, hiszen már így is kattogott néha az álkapcsom. Az implantátum behelyezése semmiségnek érződött a foghúzáshoz képest. Vagyis lehet, hogy fájt volna, de az érzéstelenítő ez esetben tökéletesen jól működött.  Miután elmúlt a hatása, furcsa érzés volt négy hét után újra megtapintani a nyelvemmel és érezni, hogy újra vannak fogak azon a helyen.

Megígértem a fogorvosnőnek, hogy ezentúl nagyon vigyázok a fogaimra, aztán már csak úgy búcsúztunk el, hogy egy hét múlva jövök, kiveszi a varratokat, egy hónap múlva jövök, leellenőrzi, hogy minden rendben van-e és reméli, hogy egy jó ideig nem lesz gondom vele. Én is remélem, és mivel soha többet nem akarok ilyesmin átesni, nagyon könnyen sikerült elhatároznom magam a napi harmadik fogmosásáról is. Sőt, videókat is néztem, hogy hogyan érdemes mozgatni a fogkefét fogmosás közben. A nagy fogaimnak szentelt figyelemben azóta már fogselymezni is elkezdtem egy ideje. Tudjátok, azt vettem észre, hogy amíg a tükörben állsz és a fogaid egészségével törődsz, nagyon is jól lehet bömböltetni a kedvenc számaidat.