Az alkoholizmus egy betegség. Vedd észre, ha az orrod előtt történik!

Hallgattatok már annyira hangosan zenét, hogy elvonta a figyelmeteket valami teljesen másról, ami ott volt az orrotok előtt, de ti mégsem vettétek észre, mert annyira elvonta a figyelmeteket a zene? Na és erre a logikára, történt már veletek olyan, hogy nem vettetek észre valami nagyon szembetűnő dolgot, ami ráadásul pontosan az orrotok előtt történt, csupán azért, mert másra koncentráltatok, vagy valami külső tényező teljesen elterelte a figyelmeteket? Velem történt már ilyen és azóta is ostorozom magam amiatt, hogy nem vettem észre korábban, mi történik.

A legjobb barátnőm, Eszter néhány hónappal ezelőtt elveszítette az édesapját. Nagyon közeli volt a viszonyuk és pofátlanul fiatalon ragadta el a édesapját a halál. Hiába az őszinte barátság, vannak olyan témák, amik annyira ritkán jönnek elő az ember életében és közben annyira mélyek, hogy nem mindenki tud róluk beszélni. Eszter sem tudott, helyette viszont a pohárhoz nyúlt…

Sajnos néhány hónapnak el kellett telnie, hogy belássam, valójában mi történik és vele is megértessem, hogy mit tesz saját magával. Ez sem az a dolog, amit egy gyászoló emberrel közölsz és ő majd egyszerűen megérti és minden megy tovább, ahogy kell. Idő, idő és még több idő az, amíg valaki a tagadásból el tud jutni odáig, hogy szembenézzen a ténnyel: alkoholfüggő és segítségre van szüksége.

Eszter okos lány és bár nem ment könnyen, de viszonylag hamar sikerült ezt a tényt beláttatni vele. Közösen kerestünk egy olyan magán intézményt, ahol teljes diszkréció mellett tud kis csoportban gyógyulni úgy, hogy minden nap a segítségére vannak és támaszt nyújtanak neki.

Felépülök magán rehabilitációs intézet | addiktológia magánklinika

A befutó végül a Felépülők lett. Ez egy olyan családi kézben lévő rehabilitációs intézmény, ahová az alkoholbetegséggel küzdők érkeznek segítségért. Természetesen tartanak konzultációkat is a szakemberek, de az érdemi programjuk a 28 napos felépülési program, ami egy családi házba történő beköltözéssel kezdődik egy nagyon kicsi csoporttal. Ez a maréknyi ember a szakmai segítséggel karöltve nap mint nap gördíti egymást a józan élet irányába. Hosszú és őszinte beszélgetésekkel, megszabott napirenddel és programokkal és teendőkkel tartják rendszerben a napot, hogy a függők ne érezzék folyamatosan az áhított manna hiányát. A program felépítésén és a szakmai stábon túl a sikert az is megalapozza, hogy ide már csak olyan emberek kerülnek, akik tényleg meg akarnak gyógyulni, tehát nyitottak, őszintén, hajlandóak és akarnak is tenni azért, hogy jobban legyenek és újra józan életet élhessenek. Ez nagyon egyszerűnek hangzik, azonban tényleg az alapjait jelenti mindennek.

Eszter eltökélt volt és egy olyan közegbe került bele, akik a lehető legjobb tudásuk szerint segítették őt abban, hogy helyre tegye magában az alkohollal kapcsolatos zűrjeit és persze, hogy édesapja elvesztésén is túl tudjon jutni – már amennyire ilyesmin túl lehet jutni. Bár a program ára elsőre soknak tűnhet, utólag azt gondolom és vallom, hogy az egészség minden pénzt megér és ha van rá, akkor nem szabad egy percig sem azon agyalni, hogy szabad-e ennyit költeni erre. Szabad és kell is! Ha segítségre van szükség, Felépülők! Vegyük észre, ha az orrunk előtt történik meg a baj…

Felépülök magán rehabilitációs intézet | addiktológia magánklinika