Egy zenebolt tartópillére erős, mint az acél

Egy kedves ismerősöm nemrég segítséget kért tőlem a tárolóhelyek kiválasztásában. Egy hangszerüzletet akar nyitni a városban, amihez megvett egy két helyiségből álló, félig felújított üzlethelyiséget. Az egyik szoba már készen van – ezt szánja a raktárnak, a másikkal viszont még sok munka lenne – ezt szeretné üzlethelyiségként felújítani. Már régóta gyűjti a különféle pedálokat, erősítőket és hangfalakat a legkülönfélébb méretekből. Ráadásul olyan gitárerősítői is vannak, amiket Magyarországon még nem is lehet kapni, esetleg külföldről tud rendelni egy elszánt zenész, jóval drágábban.

A boltba szeretne egy raktár részt is, ahova méret és márka szerint elrendezheti az árukat, de ehhez egy logikus polcrendszer is kellene. Pontosabban olyan, ami nemcsak erős, minőségi és praktikus, hanem akár mozdítható, illetve térelválasztó funkciót is betölt, elválasztva így az egyes részeket. Itt jövök én a képbe.

Ugyanis egy időben nagyon érdekeltek az ilyen témák. Kezdetben, amikor a házam épült, először csak belső lakberendezői technikákat igyekeztem ellesni, minél többet olvasni róluk. Később viszont annyira megtetszett a dolog, hogy gigaraktárak térelválasztó polcrendszereiről, állványzatairól is tájékozódni kezdtem. Mindig is lenyűgözött a hatalmas terek logikus elrendezése és az, milyen sokféle polcrendszert gyártanak. Mindenféle áruhoz külön-külön, praktikusan. Ráadásul azt is figyelembe veszik, hogy a cégek által használt targoncák is elférjenek.

Nálam a top1-ben egy nemzetközi polc és állványrendszereket kínáló cég, a rackinglog.hu áll. Minél többet böngésztem az oldalukat annál érdekesebbnek találtam ezt a sokféleséget és profizmust. Ilyen nagy méretű szerkezeteknél a legapróbb részletekre is figyelni kell, különben borul az egész. Mint például az anyag. A rackinglog.hu-n a polcrendszerek általában rozsdamentes acélból készülnek, melyeket a legnagyobb gonddal állítanak össze.

Azok a magánemberek, akik csak kis méretben szeretnének például egy salgó polcot, megoldható. Sőt, a polcos állványuk hihetetlenül ideális könyvespolcnak – akár könyvesboltba, vagy éppen irattartók rendszerezett tárolására. A legjobb, hogy majdnem minden személyre szabható. Ez utóbbiból például 200-800 cm magasságig bármi kérhető, terhelhetőségük pedig hatalmas. Egy-egy ilyen állványos polc akár 4800kg-ot is elbír, így akár autógumikat, faléceket vagy építkezési kiegészítőket is tárolhatunk rajtuk.

Ajánlottam még az ismerősömnek a gördíthető polcrendszert, ami a nevéhez hűen mozgatható és alakítható. Nem beszélve arról, hogy karos állványokat is rá lehet szerezni.

Az én személyes kedvencem a rackinglog.hu-ról a karos polcrendszer, ami gyakorlatilag olyan, mint egy hatalmas fésű. Karjaira hosszú tekercses anyagokat lehet tenni, miközben a fal kiegyensúlyozza. A kétkarú viszont inkább karácsonyfához hasonlít, ennek nem kell fali támasz, két oldala kiegyensúlyozza magát, miközben stabilan tartja a ráhelyezett nehezékeket.

Mivel ismerősöm szereti egyben látni a dolgokat, ezért letöltöttem neki az oldal prospektusát, ahol szépen felosztva meg tudta nézni a kínálatot. Mivel ő nem szakértője ezeknek a polcrendszereknek kicsit aggódott. Mi van, ha valami mégsem fog stimmelni. Miután pontosan átnézte a prospektust (majd nógatásomra a rackling-hu weboldalt is) rájött, hogy milyen vevőközpontú és rugalmas ez a cég. Nemcsak kiszállítják, de még előre méretezik is a kívánt árut. Ráadásul minden termékhez tartozik 2-5 éves gyártó garancia, ami biztosítja az árut a kiszállítás után.

Miután nagyjából kitaláltuk, hogy melyik lenne számunkra az ideális, felhívtuk az oldalon megadott telefonszámot. És milyen jól tettük! A munkatársuk mindent pontosan elmagyarázott nekünk, és amikor vázoltuk neki az elképzeléseinket és a raktár méreteit, rögtön pontos és kész válasszal állt elő. Mint mondta, először felmérik a megrendelő igényeit, megbeszélik a részleteket, majd küldenek nekünk egy tervrajzot, amin minden fontos adat jól látszódik. Ezután léphetünk át az ajánlatkészítés fázisába, ami már az árat és a többi végleges adatot is tartalmazza.

Így választottuk végül ki egy polcos állványt és egy rozsdamentes polcot. Mindkettőnek nagyon praktikus kialakítása van, ráadásul az L alakú raktár formája sem jelentett akadályt. A polclemezek acéllapjai pedig tökéletesen megfelelnek a hangfalak tárolásához, hiszen nem nedvesednek, mint a fa, valamint anyagából eredően nem is rozsdásodik.

Nem telt bele sok idő, a rackling.hu szakemberei már ki is szállították a méretezett polcokat. A képzett szakemberek pedig összeszerelték és szakszerűen elhelyezték a őket. Mikor kész lett nem győztük nézni a végeredményt. Láttam az ismerősöm szemében az örömöt, hiszen sok lépéssel került közelebb ahhoz, hogy végre saját üzlete legyen. Ő már akkor látta a lehetőséget ebben helyben, amikor még senki más, de a végeredmény őt is lenyűgözte.

Ezután már csak egy dolog volt hátra – szépen, logikusan elhelyezni rajtuk a drága árukat. A polcok stabilitása miatt egy percig sem aggódtunk amiatt, hogy összerogyik az állvány a súly alatt. A polcok nemcsak erősek voltak, hanem jól is néztek ki, így ismerősöm elhatározta, hogy ha kész lesz az üzlethelyiség felújítása, akkor oda is ehhez hasonló polcokat fog rendelni. Egy hangszer kiegészítőkkel és hangfalakkal foglalkozó üzletben ugyanis nagyon jól mutatnának a rozsdamentes acél szekrények. Rajta a sok prémium termékkel igazán futurisztikusan mutatna.

A procedúra végén ismerősöm nagyon megköszönte a segítségemet és hálából ajándékozott nekem egy bikaerős erősítőt. Fülébe jutott, ugyanis, hogy néhány barátommal már éve óta van egy kis bandánk, csak úgy saját örömünkre, amiben én vagyok a basszeros.

Azt hiszem mondanom sem kell, hogy azóta igencsak jól szól a basszus a zenekarban, sőt a zenekar tagjai közül már többen is kipróbálták a saját hangszerükön. Úgy élvezték a profi erősítést, mint a gyerekek a vidámparkot.

Ami pedig a polcrendszereket illeti, a procedúra során annyira megtetszettek a rackinglog.hu termékei, hogy én is rendeltem néhány salgó szekrényt a pincémbe, valamint egy polcos állványt a nappaliba, könyvszekrénynek. Eddig csak tájékozódás szintjén olvasgattam az oldalukon, de így a barátom tapasztalatain keresztül kedvet kaptam a saját polc rendeléséhez. Azóta nem kell amiatt aggódnunk, hogy a hifi rendszer miatt összedől a könyvespolc, hanem bátran pakolunk rá a könyvektől kezdve az apró dísztárgyakig mindent.