Előbb járj utána, aztán vásárolj!

Felháborítónak tartom azt, amikor a tudatlan embereket átverik. Manapság nincs olyan termék a piacon, aminek ne lenne millió egy helyettesítő terméke. Ezzel így nem is lenne gond, csakhogy ezek közül soknak messze nem olyan jó a minősége, mint ahogyan azt állítják róla.

Két alapvető helyzet fordulhat elő, amikor valakinek, hibás, vagy gyengébb minőségű terméket adnak el. Az egyik az, hogy maga az eladó sem ért ahhoz, amit árul. Sajnos kevés helyen keresnek olyan elárusítókat, akik értenek is ahhoz, amit az adott bolt kínál, illetve kevesen tanítják be az új alkalmazottaikat. A munkáltatóknak csak az a fontos, hogy profitot termeljen, és az eladott termék árát valaki üsse be a kassza gépbe. Ettől sokkal rosszabb az, amikor valaki tisztában van azzal, hogy a kínált termék nem megfelelő, mégis rábeszéli a vásárlót annak a megvásárlására, mivel látja rajta, hogy az nem szakértője a témának.

Velem is előfordult már több alkalommal is, hogy magas áron nem olyan hangrendszert, hangfalat akartak volna rám sózni, ami nem ért annyit. Manapság már egyenesen úgy megyek be egy üzletbe, hogy tudom, konkrétan mit akarok vásárolni. Ezt hamar le is szűrik, és így egyre kevesebbszer fordul már elő velem, hogy csőbe húzzanak.

Azonban a múlthéten, amikor szokásos összeröffenést tartottunk a haverokkal, mesélte az egyik barátom, hogy vett magának egy bukósisakot. Tudni kell róla, hogy nemrégiben kezdett el motorozni, és egy-kettőre a rabja lett ennek a tevékenységnek. Ettől függetlenül még nem ért olyan jól ahhoz, hogy ehhez milyen kellékek kellenek, illetve azokat honnan érdemes beszerezni, honnan lehet tudni, hogy megbízhatóak, satöbbi.

A barátom elmesélte, hogy a sisakot a helyi kínai piacon vette, potom áron, az elárusító azonban váltig állította, hogy ez minőségi termék. Erre a másik haverom nevetve mondja, hogy, na ha annyira minőségi, akkor biztosan kibírja, ha jól ráverek. Na persze, azzal a mozdulattal a sisak teteje be is repedt. Mind a ketten elsápadtak, de még mi többiek is lemerevedtünk. Azért erre nem számítottunk.

Bár én nem vagyok nagy szakértője a motorozásnak, de valamicskét konyítok a dologhoz. Legfőképpen azt tudom, és talán ez a legfontosabb, hogy hol kell utánajárni a dolgoknak. Ismerek is egy oldalt, ahol többek között bukósisak teszt is van. Az első dolgom volt, hogy ezt megmutassam a barátomnak. Mondtam is, hogy nem okoskodni akarok, én is mindent, amit tudok, azt innen tudom. Tudom, hogy az első és legfontosabb dolog, megnézni azt, hogy megfelel-e az európai szabványnak. Ezt követően jó, ha az ember ellenőrzi azt is, hogy hány csillagot kapott. Ami pedig szintén fontos és elengedhetetlen, hogy a sisak maga kényelmes legyen. Nem lehet se kisebb, se nagyobb, mint a viselőjének a fejmérete. Szerencsére ezen az oldalon arról is olvashatunk, hogy hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő méretű sisakot. Képekkel is illusztrálják, hogy a fej különböző pontjain mit kell mérni. Az sem mindegy, hogy milyen a sisak belseje, mennyire szigetel, és hasonló dolgok. Majd csak ezt követően beszélhetünk a sisak dizájnjáról. Persze az is nagyon fontos, hiszen az ember szívesebben visel olyan fejvédőt, ami a stílusának megfelel, ettől függetlenül az elsőnek mindig a biztonságnak kell lennie.

Miután a barátom is áttanulmányozta az oldalt, megköszönte a segítségemet, majd megrendelte újabb sisakját. Igaz most több pénzébe került, de így már nem tudták olyan könnyen átrázni, és az új sisakja sem repedt be az első ütéstől. Természetesen ezt nyomban ki kellett próbálnunk rajta.

Mivel egyre több minden található az interneten, egyre több minden után utána tud járni az ember, ha elég figyelmes és tudja, hol kell keresnie, ezért én mindenkinek azt ajánlom, hogy mielőtt vásárolna egy olyan terméket, amihez nem ért annyira, előtte olvasson utána és ne menjen úgy az üzletbe, vagy ne rendelje meg úgy, hogy fogalma sincs arról milyen paramétereket érdemes megnézni, amelyek a termék minőségére utalnak.