Egy kis nitrogén, és rengeteg funky!

A nitrogén csodákra képes. Az egyik legsokoldalúbb gáz, legalábbis felhasználási módját tekintve. Felhasználhatjuk rozsdamentes acél gyártására, csomagolt élelmiszerek tartósítására vagy gumiabroncsok töltésére ugyanúgy mint például izzólámpák készítéséhez, vagy akár elektromos szigetelő gázként nagyfeszültségű berendezésekhez. Úristen, most így visszaolvasva, olyan, mint ha kémia- vagy fizikaórát szeretnék tartani nektek a nitrogénről, pedig erről természetesen szó nincs. Egyszerűen csak én is elcsodálkoztam ezen a tényen, annak apropóján, hogy én is milyen szuper dologra használtam múltkor ezt a gázt.

A minap ugyanis, zenehallgatás közben otthon megtörtént a katasztrófa: egyszer csak elhallgatott a hifi-torony, és nem szólt tovább a jó kis funky zene összeállításom, amit nagy örömmel hallgattam odáig. Szerencsére nem estem kétségbe, és az első bosszankodások után (mert hát funkyra táncolni azért valljuk be, az egyik legjobb dolog a világon, és ezt a boldogságot vonta meg tőlem az elromlott hifitorony) megnéztem, mi is lehet a probléma.

Nem szeretnélek untatni titeket az unalmas műszaki részekkel, adatokkal, nem is az most a lényeg a posztom témáját tekintve – a lényeg, hogy néhány áramkör meghibásodott. Szerettem volna én magam megjavítani, mert mindig is érdekeltek az efféle műszaki feladatok (még ha én magam nem is dolgozom ebben a szférában). Azt is tudtam, hogy ehhez nitrogénre (egészen pontosan egy nitrogén palackra) lesz szükségem, és itt csatolnék vissza a kémiatanáros bevezetőmhöz 🙂 A nitrogénnek ugyanis, a már fentebb felsorolt számos más felhasználási módja mellett elengedhetetlenül fontos szerepe az áramkörök gyártásában, javításában is. Ez a gáz ugyanis jó minőségű, megbízható forrasztott kötést biztosít a készülő áramkör számára.

Szerencsére azonnal tudtam, mit kell tennem: felkerestem a Gázpalackfutárt. Tudtam, hogy ha nitrogén palack beszerzéséről van szó, náluk jobb partnert keresve sem találhatok. A honlapjukon kértem egy visszahívást, majd telefonon megbeszéltük a pontos szállítási igényeket, adatokat, és már érkezett is a kívánt áru. Minden a legnagyobb rendben ment – ahogy azt én sejtettem is -, és némi áramkör javítás után máris a legnagyobb boldogságban táncolhattam ismét csak kedvenc funky nótámra, a Lipps Inc. Funkytown című számára! Ha az áramkör forrasztását nem is, ezt a zenét mindenki számára őszinte szívvel ajánlom!