A napelemes hangfalamtól jött az ötlet

A napelemeket régen mindig aranyos ötletnek tartottam, és gimnáziumban egy csomót büszkélkedtünk azokkal a cuccainkkal, amik ilyen módon működnek. Számológép, amibe sose kell elemet venni, zseblámpa, ami még a napon feltölti magát, és a társaik, amiket a diákok megengedhettek. Egyszer azonban én lettem a legmenőbb, ugyanis sikerült beszereznem egy napelemmel működő hangfalat: nem lehetett persze túl sokáig és túl hangosan zenét lejátszani rajta, de arra pont jó volt, hogy kempingezésnél nap közben töltsük, este pedig lágy aláfestő zenét nyomjunk be róla. Akkor még pont ennyit jelentettek nekem a napelemes rendszerek, és álmomba se jutott volna eszembe, hogy egyszer ennél többre is fogom őket használni – főleg az nem, hogy az egész házam a segítségükkel fog áramot szerezni a jövőben.

A hangfal azóta elveszett, és nagyon sok szakboltban próbáltam hasonlót keresni, de sehol se sikerült – pedig alapból azt gondolom magamról, hogy tudom, hogy hogyan lehet hatékonyan termékeket keresni, de most nem segített ki ez a tapasztalatom. Így aztán jelenleg is napelemes hangfal nélkül vagyok, hacsak nem számítom azt, hogy a házamban már minden ennek a csillagnak az energiájával működik.

Miközben ugyanis hangfalat próbáltam meg vásárolni, akaratlanul is egyre többet és többet olvastam magáról a napenergia felhasználásának technikájáról, és úgy éreztem, hogy egyre jobban megjön a kedvem ahhoz, hogy már ne csak hobbi szinten foglalkozzak vele. Ahogy sorra fedeztem fel a napelemes rendszerekkel foglalkozó oldalakat, sikerült olyanba is belebotlanom, amely aktuális témákról adott nagyon pontosan elemzéseket, és így egy olyan laikust is, mint én, könnyen be tudott vezetni a témába.

Való igaz, hogy mióta már nem csak a gimnáziumban vagyunk, és szórakozásra használjuk az elektromos eszközeinket, már megéreztem a villanyszámlák befizetésének terhét, és tudom, hogy nem olyan könny az élet, mint akkor gondoltam. Bár eddig nem kapcsoltam össze, most sikerült arra rájönnöm, hogy a napelemes dolgok amiket akkor használtam, lényegiben „ingyen” voltak – de nem úgy, mint mondjuk a tévé, amiért azért nem kellett fizetnem, mert a szüleim biztosították, hanem tényleg: a napból nyert energiáért nem kérhet tőlünk senki pénzt.

Most pedig elém állt az a lehetőség, hogy a napelemes rendszerek segítségével minden más tárgyam is így működjön, ne csak az egyszerű hangfalam. Elég csábító volt az ajánlat, hogy ez után minden ingyenesen történjen, de azért utána kellet járnom, hogy maga a beruházás mennyibe kerül, hisz legrosszabb esetben akár az is lehet, hogy sose térülne meg az a pénz, amit a napelemek felszerelésébe ölök. Gyorsan megnyugodtam azonban, amint leellenőriztem a számokat, hogy nem ez a helyzet, és már egy évtizeden belül el tudok jutni oda, hogy a teljes kiadásomat megspórolom a villanyszámlákon.

Mivel úgy éreztem, hogy ez egy olyan befektetés, ami nagyon megéri, rögtön elkezdtem szervezkedni. Az új házamba éppen akkor költöztem be, így tudtam, hogy egy jó pont az, hogy innen még egy darabig nem fogok elmozdulni – ha felszerelünk egy napelemes rendszert, akkor annak hatását még nagyon sokáig élvezhetem. Persze ez olyan szempontból nem számít, hogy ha kiadom, vagy eladom, akkor is sok belőle származó jövedelmem lesz, de mégse esett volna jól mondjuk úgy napelemet építeni, hogy rá egy évre elköltözök. Ez a veszély azonban nem állt fenn.

Már csak a szüleimet kellett meggyőznöm arról, hogy a napelemes rendszerek jó befektetésnek minősülnek, hogy ők is támogathassanak engem a tervem megvalósításában. Attól nem féltem, hogy ez sikerülni fog, mert mindig is reális és okos embernek tartottam őket, csak azért mégis össze kellett szednem az érveimet, mielőtt eléjük álltam. Ebben pedig újra az a honlap tudott segíteni, aminek a cégét később magának a rendszernek a telepítéséhez is választottam, hisz náluk szinte minden egyes pozitív érv össze volt szedve egy listába. Ezek segítségével rá tudtam venni a szüleimet is, hogy támogassanak, és hamarosan már a konkrét felületről, a megfelelő dőlési szögről és a háztetőm átalakításáról beszélgethettünk a napelemet telepítő kollégákkal.

Végül a teljes rendszert, napelem inverterrel és akkumulátorral együtt sikerült beszerelni a lakásomba egyszerre, így nem kellett több körben dolgozni, hanem rögtön elkezdhettem a villanyszámlákon spórolni. Meglepő az is, hogy a döntés meghozatala után milyen gyorsan meg tudtam ezt tenni, és hogy utólag visszagondolva mennyire egyszerű volt az egész. Már csak azt nem értem, hogy aközött, hogy felfedeztem, hogy ingyen tudok a napelemes hangfalamon zenét játszani, miért kellett ennyi időnek eltelnie, hogy felfedezzem, az egész lakásomban lehet ingyen az áram?

napelemes rendszerek
napelemes rendszerek